Skip to main content

Pentru că am zburat de curând cu Ryanair, ne face plăcere să vă prezentăm câteva ponturi și recomandări pentru 2019.

1. Evitați bagajele de cală și / sau checkin la aeroport!

Coada este enormă și se mișcă extrem de încet. Sau veniți la aeroport mai devreme (cu cca 2,5 – 3 ore înainte de zbor) și încercați să fiți printre primii la coadă. Spre deosebire de liniile aeriene obișnuite, avioanele Ryanair zboară complet pline, compania având prețuri foarte atractive la biletele de avion. Dacă adăugăm la asta și faptul că românii pleacă în vacanță cu multe bagaje, puteți fi siguri că veți întâlni aproape toți pasagerii (cca 200 de persoane) la această coadă imensă care se formează la ghișeul de checkin / drop off pentru bagajele de cală.  Noi am ajuns la aeroport cu cca 2 ore înaintea zborului, cu intenția să vizităm câteva magazine duty-free deschise mai recent. Din păcate nu am mai reușit să facem asta, pentru că am pierdut foarte mult timp la coada pentru drop off bagaje și de-abia am avut timp să prindem avionul.

2. Puteți încărca la maxim bagajul de mână

De regulă nimeni nu îl cântărește. Cu bagajul de mână mergeți direct la poarte de îmbarcare (prin security check) iar de regulă acolo nimeni nu vă cântărește bagajul.  Noi călătorim cu trolere Max 55x40x20 cm care sunt foarte ușoare și încăpătoare, fiind confecționate din material flexibil. Am reușit să ducem în ele și 15 kg de bagaje, fără probleme (îmbrăcăminte, accesorii diverse, chiar și un mic espressor care face o cafea expcețională).

Aveți grijă doar la:

  • dimensiuni: bagajul de mână Ryanair trebuie să se încadreze în dimensiunile acceptate și anume 40x20x25 cm pt. bagajul mic gratuit și 55x40x20 cm pt bagajul Priority (atenție: la poarta de îmbarcare există cadrul metalic de verificare a dimensiunilor bagajului)
  • conținut: lichidele trebuie ambalate corespunzător (recipiente de maxim 100ml aflate în pungă transparentă resigilabilă de maxim 1 litru – cea mai potrivită este o trusă de cosmetice specială pentru avion) și fără obiecte interzise (arme sau obiecte care pot fi folosite ca arme – ascuțite, grele etc.)

3. Atenție la greutatea bagajului de cală!

Spre deosebire de bagajul de mână, bagajul de cală este cântărit atunci când este predat la ghișeul de «drop off» și ar fi bine să nu depășiți greutatea pentru care ați plătit (la Ryanair bagajele de cală se taxează diferit în funcție de greutate: puteți cumpăra bagaj de cală – de fapt serviciul de transport al acestuia – de 10kg, 15kg și 20 kg). Dacă greutatea bagajului dvs. depășește limita pentru care ați plătit, fiți pregătit să suportați o suprataxă usturătoare. Probabil că acesta este unul din motivele pentru care coada de «drop off» se mișcă așa de încet.

4. Cumpărați Priority, merită!

Deși Ryanair face îmbarcarea cu autobuzul (aleg și ei varianta cea mai ieftină, ca să poată oferi bilete ieftine), se pare că au reușit să facă să funcționeze serviciul de Priority Boarding (îmbarcare prioritară). Practic, pasagerii Priority se îmbarcă în primul autobuz și sunt duși la avion înaintea celorlalți pasageri, care vin mai târziu într-un autobuz separat. Astfel, pasagerii Priority au timp să se instaleze confortabil pe locurile lor și, foarte important, ocupă aproape tot spațiul de bagaje din compartimentul superior (asta nu ar trebui să fie o problemă, întrucât pasagerii non-priority ar trebui să aibă numai bagaje mici de mână, care se așează sub scaunul din față).

5. Pe care ușă ne urcăm în avion?

Pentru că îmbarcarea se face cu autobuzul, cel mai adesea, avionul Ryanair va permite accesul atât pe ușa din față cât și pe cea din spate. Avionul cu care am zburat noi avea 33 de rânduri, așa că pasagerii cu loc pe rândurile 1-16 ar fi trebuit să folosească ușa din față a avionului iar cei cu loc pe rândurile 17-33 ar fi trebuit să intre prin ușa din spate. Evident, au fost și unii care nu au avut în vedere acest aspect așa că s-au chinuit să strabată tot avionul aglomerat, încărcați cu bagaje.

Leave a Reply