Skip to main content

Reglementări vamale referitoare la alimente, alcool, țigări, bani numerar
Ce aveți voie să transportați și în ce cantități.

Reglementările vamale sunt complicate și în continuă schimbare iar de când suntem în UE s-au complicat și mai mult: regulile diferă atunci când călătoriți în afara statelor UE față de călătoriile în interiorul UE. Dar diferă și în interiorul uniunii, unele țări aplicând prevederi vamale diferite. Încercăm să facem puțină lumină în jungla reglementărilor vamale, deși nu promitem să răspundem la toate întrebările pe care le puteți avea.

Atenție: Wizz Air & Ryanair și-au modificat politica de bagaje!

De la 1 noiembrie 2018, pasagerii Wizz Air și Ryanair pot aduce la bord gratuit un singur bagaj de mână de dimensiuni reduse:

Separat, pasagerii care plătesc suplimentar pentru serviciul Priority (de la 5 Euro / pasager / zbor) pot aduce în plus încă un bagaj, după cum urmează:

Despre produse ilegale / interzise:

Evident este interzis să transportați produse ilegale precum droguri, arme, mărfuri de contrabandă, sume foarte mari de bani sau obiecte de mare valoare sau din patrimoniu etc. Este posibil însă ca altcineva să încerce să vă folosească fără știința dvs. ca și cărăuș pentru astfel de produse ilegale. Responsabilitatea este numai a dvs. să vă asigurați că nu transportați astfel de produse cu sau fără cunoștință. Dacă sunteți prins transportând astfel de produse, consecințele pot fi foarte grave.

Recomandarea Travelkit: nu transportați niciodată colete pentru alte persoane, în special fără a le verifica conținutul cu atenție. Păziți-vă cu atenție bagajul pe toată durata călătoriei. Este posibil ca cineva să încerce să vă introducă în bagaje un pachet ilegal, atunci când nu sunteți atent. Vă recomandăm să vă țineți bagajele încuiate cu un lacăt și eventual securizate cu un sigiliu precum cele de mai jos.


 

Transportul alimentelor, țigărilor și băuturilor alcoolice:

Primim adesea întrebări de la clienții noștri referitoare la posibilitatea de a transporta alimente, țigări și alcool în bagajele de avion. Regulile diferă foarte mult în funcție de țara de plecare și de cea destinație. Dar să le luăm pe rând:

Transportul alimentelor de origine animală:

În interiorul UE: nu există restricţii privind transportul produselor de origine animală în cazul în care călătoriţi în interiorul UE și același regim se aplică şi în cazul în care călătoriţi din Andorra, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi San Marino spre UE.

Anumite restricţii se pot aplica în situaţia în care apar focare localizate de boli la animale.

Atenție: vă rugăm țineți cont că există posibilitatea să nu fiți lăsat să transportați conserve în bagajul de mână (dar poate fi permis în bagajul de cală), acestea putând fi considerate obiecte periculoase asimilate armelor albe la controlul de securitate. Practic depinde de severitatea celui care face controlul de securitate.

Din afara UE: dacă intraţi pe teritoriul UE din ţări aflate în afara spaţiului comunitar, altele decât cele menţionate mai sus, nu puteţi transporta în bagaje carne sau produse lactate dacă acestea nu sunt însoţite de documente veterinare oficiale. Aceste măsuri sunt menite să prevină răspândirea în UE a unor boli grave în rândul animalelor.

Totuşi, vi se permite să transportaţi lapte praf şi alimente pentru copii, precum şi alimente necesare din motive medicale – însă trebuie respectate anumite condiţii. De asemenea, puteţi transporta şi alte produse de origine animală pentru consum propriu, în cantităţi limitate – de exemplu produse din pescuit, melci şi miere.

Cetăţenii venind din Insulele Feroe, Groenlanda şi Islanda pot transporta cantităţi reduse de carne şi produse lactate pentru consum personal.

Transportul de alcool, tutun și bani numerar:

În interioul UE: ca regulă generală, cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriți dintr-o țară a UE în alta nu este limitată, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru uz personal și nu în scopuri comerciale.

Totuși, este foarte probabil să fiți oprit la controlul vamal și să trebuiască să dați foarte multe explicații în cazul în care transportați o cantitate mare de produse din tutun sau alcool. Pentru a stabili dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal, autoritățile vamale din UE pot verifica anumite lucruri: dacă dețineți o întreprindere comercială sau dacă lucrați pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate și transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriți etc.

Menționăm că fiecare țară din UE poate stabili o limită maximă pentru cantitatea de tutun sau băuturi alcoolice pe care o puteți introduce în țară. Aceste cantități maxime diferă de la țară la țară.

Limite diferite pentru țigări: Unele țări din UE limitează numărul de țigări pe care le puteți aduce din alte țări din UE, dacă țările respective nu percep nivelul minim al accizelor. Totuși, această limită nu poate fi mai mică de 300 de țigări. Înainte de a pleca, întrebați autoritățile vamale din țara în care călătoriți.

Austria, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Slovenia și Suedia aplică în prezent limite mai mici pentru călătorii provenind din Bulgaria, Ungaria și Lituania.

Deplasarea cu cantități care depășesc limitele: Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt pentru uz personal sau sunt destinate comercializării, va trebui probabil să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (furnizând, de exemplu, dovada achiziționării). Dacă nu sunteți în măsură să prezentați dovezi suficiente, este posibil să vi se ceară să plătiți accize sau să vi se confiște produsele.

În cazul călătorilor cu vârsta sub 17 ani, se aplică norme mai stricte (spre exemplu, nu pot transporta alcool și țigări). Acestea pot varia de la o țară la alta, deci informați-vă înainte de a pleca în călătorie.

Din afara UE: dacă intrați în UE venind dintr-o țară terță, regula este că trebuie să plătiți TVA, taxe vamale și accize pentru mărfurile pe care le transportați. Sunt scutite bunurile pentru uz personal, în limitele menționate mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

Limita normală Limita redusă
200 de țigări sau
100 de țigări de foi sau
50 de trabucuri sau
250 g de tutun
40 de țigări sau
20 de țigări de foi sau
10 trabucuri sau
50 g de tutun
  • Băuturi alcoolice: 4 litri de vin + 16 litri de bere + un total de 1 litru de băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de peste 22 % vol. sau 1 litru de alcool nedenaturat (alcool etilic) cu un conținut de alcool de 80 % vol. ori 2 litri de vin cu adaos de alcool sau vin spumant. Notă: fiecare dintre aceste cantități reprezintă 100 % din totalul admis pentru alcool și băuturi alcoolice. Puteți împărți aceste cantități pe jumătate. De exemplu, puteți introduce o jumătate de litru de băuturi spirtoase și 1 litru de vin alcoolizat, ambele reprezentând jumătate din cantitatea admisă.
  • Produse din tutun: limita poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de țara UE pe care o vizitați. Există țări care aplică limite reduse doar pasagerilor care călătoresc pe mare și pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia și România).

Puteți combina cum doriți aceste produse din tutun, dar fără a depăși limita totală. De exemplu, 50 de țigări de foi + 25 de trabucuri = limita totală. Persoanele cu vârsta sub 17 ani nu au voie să cumpere țigări sau alcool în regim duty free.

  • Alte produse, inclusiv parfumuri: Puteți transporta și alte bunuri în valoare de până la 300 EUR pe călător sau de până la 430 EUR în cazul persoanelor care folosesc transportul aerian și maritim. Unele țări din UE aplică o limită mai scăzută (150 EUR) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.

Taxe și Accize la ieșirea din UE: Dacă vă îndreptați către o destinație din afara UE (sau spre anumite regiuni din UE, cum ar fi Insulele Canare), puteți cumpăra produse scutite de taxe și accize din magazinele „duty-free” aflate în aeroporturi și porturi. Menționăm totuși că în țara de destinație din afara UE aceste bunuri pot fi supuse unor accize și taxe.

Transportul de numerar: Dacă intenționați să intrați sau să ieșiți din UE cu cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în alte monede), trebuie să declarați suma autorităților vamale. În cazul în care nu faceți acest lucru, autoritățile vamale pot să vă rețină banii și să vă dea o amendă. Nu uitați că autoritățile vamale pot efectua controale individuale și vă pot verifica bagajele și/sau mașina.

Atenție: sumele mari de bani din bagaje sunt observate cu ușurință la controlul de securitate din aeroport (se văd pe scanner).

Dacă doriți să călătoriți dintr-o țară a UE în alta, având asupra dumneavoastră cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în altă monedă), trebuie să verificați pe lângă autoritățile vamale din fiecare țară pe care o tranzitați dacă trebuie să declarați suma respectivă întrucât regulile diferă da la o țară la alta.

În general, recomandăm să nu aveți asupra dvs. mai mult de 10000 Euro / pasager întrucât pot apărea diferite complicații.

Abonați-vă la newsletterul Travelkit pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniu. În plus, veți putea descărca gratuit „Ghidul Zborurilor Low-Cost – Ediția 2018” care conține informațiile esențiale despre zborurile low-cost: limitări bagaje, taxe suplimentare, reglementări de securitate și vamale.

Leave a Reply