Skip to main content

Pentru că de curând am fost în vacanța de vară cu un zbor Wizz Air, am vrut să vă prezentăm aici câteva sugestii și impresii, cât timp le mai avem încă proaspete în memorie.

Rute low-cost noi & atrăgătoare

Am fost placut surprinși de numărul mare de rute noi si atrăgătoare oferite de Wizz Air și ceilalti operatori low-cost, care practic deschid românilor o întreagă serie de destinații de vacanță noi, de explorat. Dacă în mod tradițional românii își petrec vacanța de vară în Bulgaria, Grecia sau Turcia, unde ajungem cel mai adesea cu mașina personală, autocarul sau zboruri charter de la diferite agenții de turism, acum cursele low-cost fac accesibile destinații precum Portugalia, Insulele Canare, Coasta de Azur, Riviera Italiana, Corsica, Sardinia si Sicilia. Pentru detalii vizitați site-ul Wizz Air aici.

Costuri & Wizz Discount Club

Costul biletelor de avion (zbor Wizz Air dus-întors) a fost de cca. 2100 lei pentru 3 persoane, la acesta adaugându-se costul unui bagaj de cală de cca. 400 lei (am ales bagajul greu, de 32 kg).

Este important de menționat că mai de fiecare dată se merită să vă achiziționați un abonament de un an la Wizz Discount Club odată cu biletul de avion. Pentru că acesta oferă discount-uri semnificative atat din prețul biletelor de avion (pentru titular și pentru însoțitorii săi) cât și din costul serviciilor suplimentare pe care le achiziționați: spre exemplu noi am beneficiat de reducere 50 lei din costul bagajului de cala (am plătit numai 350 în loc de 400 lei). În cazul nostru, prețul abonamentului pentru un an a fost mai mic decat discountul obținut la acest prim zbor așa că a meritat. În plus, dacă mai zburăm cu Wizz în urmatoarele 12 luni, vom economisi și mai mult deci funcționează ca un plan de loializare.

Pentru cei care nu știu, așa arată un bilet de avion la un zbor Wizz Air: este un simplu email cu datele esențiale ale călătoriei: numele călătorilor, ruta, orarul zborurilor și bagajele permise (sunt specificate atât cele gratuite, incluse în cost cât și cele achiziționate separat).

bilet zbor Wizz Air

Așa arată un bilet pt. zbor Wizz Air

Locurile pe scaun

Nu am plătit pentru rezervarea locurilor pe scaun (costa cca. 200 lei pt 3 persoane dus-întors), caz în care ești avertizat ca aplicația celor de la Wizz va repartiza locurile aleator în avion. In realitate, copilul este asezat întotdeauna lângă unul dintre părinți iar la zborul de întoarcere chiar am fost „repartizați aleator” toți împreună, undeva mai în spatele avionului.

Atenție, dacă sunteți înalt sau supraponderal, vă recomand să vă rezervați contra cost un loc cu spațiu mai mult pentru picioare, preferabil la culoar. La orice zbor Wizz Air, scaunele sunt fixe, nu se înclină spre spate.

Check-in online

Check in se face cu 3 zile înainte de zborul dus, dar nu în ziua zborului și apoi cu 15 zile înainte zborul de întoarcere. Pentru că noi am stat fix 12 zile în vacanță, am făcut checkin online pentru ambele zboruri (dus și întors) deodată, cu 3 zile inainte de zborul dus, imediat dupa ce s-a deschis checkin-ul online. Am calculat că astfel avem mai multe șanse să fim „repartizați aleator” cât mai aproape unii de ceilalți, pentru că sunt mai multe locuri disponibile in avion. Și se pare ca am avut dreptate. Așa că ne-am tipărit boarding pass-urile de acasa iar în ziua zborului am luat un taxi spre aeroport.

Pentru cei care nu știu, așa arată o carte de îmbarcare (boarding card – cu Wizz Priority) în varianta online, descărcată din aplicația mobilă Wizz Air.

boarding pass zbor Wizz Air

boarding card zbor Wizz Air

 

Bagajele la Wizz Air

Bagajul de cală la Wizz Air – cel pe care îl predați pentru a fi transportat în cala avionului este atent cântărit în momentul predării. Atenție, bagajul de cală are preț diferit în funcție de greutate la Wizz Air, cel de 32kg fiind mai scump decât cel de 20 kg. Este foarte important să vă asigurați că greutatea reală a bagajului nu depășește greutatea maximă permisă, așa cum este ea înscrisă în biletul dvs.  Noi am achiziționat un bagaj de 32kg dar greutatea reală a fost undeva la 28kg așa că nu am avut emoții. Bagajul de cală nu este verificat la dimensiuni, care oricum sunt foarte generoase și nu ridică probleme.

Bagaje de mână Wizz Air – cele pe care puteți lua cu dvs. în avion sunt cele care crează probleme la îmbarcare, în principal pentru că mulți pasageri încearcă să „forțeze” regulile. Atenție: personalul de la îmbarcarea oricărui zbor Wizz Air are „ochiul format” și este ferm în aplicarea regulilor, ceea ce poate conduce uneori la situații neplăcute precum:

  • cei care au mai mult de un bagaj de mână sunt invitați să introducă bagajul mic în cel mai mare iar dacă nu reușesc sunt taxați prompt (suprataxele aplicate în ziua zborului sunt mult mai mari decât costul aceluiași serviciu dacă este achiziționat în avans online, deci sunt de evitat pe cât posibil).
  • dimensiunile bagajelor sunt observate cu grijă de personalul de la îmbarcare iar când există bănuieli că acestea nu se încadrează în limitele acceptate, pasagerul este invitat să-și introducă bagajul în cadrul metalic de verificare Wizz Air, mereu disponibil la poarta de îmbarcare
  • la zborurile aglomerate, personalul de îmbarcare poate decide să preia bagajele de mână pentru a fi transportate gratuit în cala avionului, ceea ce poate ridica anumite inconveniente (nu prea îți vine ușor să predai la cală singurul bagaj de mână în care ai laptopul sau tableta, aparatul foto și GoPro-ul pregătit de diving).

Notă: nu am văzut să fie cântărite bagajele de mână la niciun zbor Wizz Air, din cele două ale noastre, adică nici la plecare și nici la întoarcere 🙂

Noi am avut noroc la zborul dus și ne-au lăsat să păstrăm bagajele de mână în avion => e recomandat să vă îmbarcați printre primii pasageri pentru a avea șanse mai mari să vă păstrați bagajele cu dvs. Iar la zborul de întoarcere am achiziționat Wizz Priority care garantează că poți aduce câte două bagaje de mână la bord (cel mare de 55x40x23cm + unul mic de 40x30x18cm). Alții însă nu au avut norocul nostru și am văzut mulți pasageri scandalizați printre care o domnișoară foarte elegantă care a fost obligată să-și predea geanta Gucci la cală (era originală și foarte scumpă) precum și câteva doamne care se întorceau de la muncă din Italia cu multe lucruri de valoare în bagajul de mână.

2 trolere Max 55x40x20 cm

2 Trolere Max 55x40x20 cm pregătite de zbor

 

Îmbarcarea

Datorită bagajelor de mână neconforme cu regulile, îmbarcarea este adesea îngreunată la orice zbor Wizz Air: coada este lungă și se mișcă greu. Impresia generală este una neplăcută, de care m-aș lipsi bucuros atunci când călătoresc și în special atunci când plec în vacanță.

Noi am avut noroc să ne îmbarcăm printre primii la plecare iar la înotarcere am fost salvați de acel Wizz Priority, care ne-a permis să trecem rapid pe lângă coada plină de pasageri scandalizați că li se iau bagajele de mână.

Zbor Wizz Air, mâncarea și shopping la bord

Zborul propriu zis a fost OK atât la dus cât și la întoarcere. Căpitanul a fost italian iar echipajul de bord format exclusiv din români, băieți și fete foarte tineri, drăguți și binevoitori. Mâncarea și băuturile de la bordul avionului sunt mai scumpe decât în oraș dar mai ieftine decât în aeroport: spre exemplu o apă minerală de 500ml costa 2 euro la bord în timp ce în aeroportul Otopeni ajungea și la 12 lei. Dacă vă e foame, vă recomand meniul format din sandwich (cu șuncă sau curcan sau cașcaval) + suc + Snickers în valoare de 6,5 euro.

Încercați să plătiți în euro și în numerar orice cumpărați la bord. Se acceptă și lei dar cursul de schimb la care calculează prețurile nu este avantajos (în iulie 2018 practicau un curs de schimb de cca. 4,85 lei / euro în timp ce la casa de schimb poți cumpăra euro cu 4,65 lei). Același curs se aplică și la plățile cu cardul.

Concluzia: Wizz Priority este secretul!

Este prima dată când am achiziționat acest serviciu, în principal pentru că am făcut câteva cumpărături în vacanță și am vrut să aducem câte un bagaj în plus de persoană la întoarcere. Dar îl vom cumpăra cu siguranță la fiecare zbor Wizz Air pentru că acest serviciu reușește să rezolve mai toate inconvenientele unui zbor low-cost.

Practic Wizz Priority îți garantează trei chestii foarte importante:
(1) îmbarcare prioritară, fără să stai la coadă,
(2) că vei putea lua cu tine în avionul bagajul mare de mână de 55x40x23 cm și
(3) că poți aduce cu tine în cabină încă un bagaj mic de 40x30x18 cm.

Costul serviciului Wizz Priority diferă în funcție de zbor dar începe de la 5 euro (noi am plătit 19 Lei) pe persoană și pe zbor. Poți plăti Priority numai pentru adulți, evident vor lăsa și copilul să se îmbarce împreună cu voi chiar dacă nu beneficiază de acest serviciu.

Poți achiziționa Wizz Priority împreună cu biletul de avion sau ulterior, pe site-ul Wizz Air sau prin aplicația lor de mobil, până în ziua dinnaintea zborului.

Despre Travelkit

Travelkit este magazinul online specializat în bagaje de avion și accesorii de călătorie.

Aboneaza-te la newsletterul Travelkit pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniu. În plus, vei putea descărca gratuit „Ghidul Zborurilor Low-Cost – Ediția 2018” care conține informațiile esențiale despre zborurile low-cost: limitări bagaje, taxe suplimentare, reglementări de securitate și vamale.

 

 

Leave a Reply