Skip to main content

Trecerea vămii cu maşina în Turcia (prin Bulgaria) + actele necesare

Deplasarea cu maşina în Turcia implică tranzitul prin Bulgaria. Fiind ţară membră a UE nu veţi avea nevoie de documente speciale sau alte informaţii. Puteţi achiziţiona vigneta online de pe https://bg-vignette.com pentru perioada de tranzit iar opţiunile includ vignete de weekend, de o săptămână sau o lună.

HES Travel Code – Codul de călătorie HES pentru Turcia

Cel mai important aspect în contextul pandemiei COVID este să obţineţi un cod de intrare de la Ministerul Sănătăţii. Acesta se obtine completand un formular cu 72 de ore înainte de intrare, poate fi completat online şi are şi varianta în limba Engleză.

Site-ul de unde obţineţi acest cod este https://register.health.gov.tr/. Fiecare persoană care va călători în Turcia are nevoie de acest cod.

Codul este necesar la cazările la hotel, activarea unor carduri de călătorie – Istanbul Card – sau vă poate fi solicitat inclusiv la vamă.

Moneda – lire turcesti

La momentul scrierii acestui articol paritatea este de aproximativ 1 leu = 2 lire turceşti. Acest lucru face conversia relativ rapidă şi fără bătăi de cap la faţa locului împărţind orice sumă la 2.

De-a lungul ultimilor 5 ani Lira Turcească s-a devalorizat foarte mult de la 0.75 lire pentru 1 leu la 2 lire pentru 1 leu.

Este important să aveţi cât mai multă valuta locală în vacanţă. Foarte multe locaţii vor cere doar cash iar extragerea de lire turceşti de pe card vă va taxa cu un comision între 5% şi 10% din suma extrasă indiferent dacă utilizaţi conversie dinamică sau nu. Acelaşi comision se aplică şi pentru cardul Revolut cu alimentare în lire turceşti.

Trecerea cu maşina

Dacă maşina e pe numele dvs. acest lucru trebuie să reiasă de pe talon. Dacă maşina este pe numele altei persoane, firma sau leasing aveţi nevoie de împuternicire pentru ieşirea din ţara pentru perioada deplasării. O serie de persoane de pe grupuri de călătorie au specificat că au intrat cu acest document doar în limba Engleză, însă MAE specifică şi recomandă traducerea şi autentificarea acestui document la Consulatul Turciei. Operaţiunea durează cca. 2 zile şi costă aproximativ 200 de lei cu taxe incluse (traducere + taxe consulare).

Bagaje

La vama autoturismul va fi inspectat. Depinde de voi cât de amănunţit. Majoritatea celor care se duc în vacanţă trec foarte repede dacă au toate lucrurile în ordine. Reţineţi că limita de import de alcool la vamă este de 1 litru de băutură alcoolică (deci nu alcool pur) sau 2 sticle de 700ml (vin sau orice alt fel de băutură spirtoasă). Veţi fi întrebaţi şi la intrare şi la ieşire despre alcool, droguri şi ţigări.

Timpul de trecere în vamă

Intrarea în Turcia este destul de simplă, procesul de trecere al vămii fiind destul de fluent şi rapid – cca 45 min. Ieşirea în schimb poate dura oricât de la 2-3 ore până la 12 ore în sezonul estival. Trebuie să vă înarmaţi la trecerea din Turcia în Bulgaria cu apă, mâncare, carburant şi răbdare.

La reintrarea în Bulgaria există şanse ca toate bagajele să fie desfăcute şi percheziţionate fiind granita de intrare in EU. Este o practică standard la care va trebui să vă aşteptaţi.

Taxele de drum în Turcia + alte informaţii despre drumuri

Turcia nu are o vigneta valabilă pe tot teritoriul ei în schimb are un sistem similar cu cel din Italia în care tranzitul este taxat pe număr de Km. La intrarea în ţară va trebui să achiziţionaţi un sticker ce conţine un cip ce este scanat la mai multe puncte de trecere pe autostrăzi, poduri sau tuneluri. La achiziţionare se alimentează cu minim 100 de lire turceşti (cca. 50 de lei) şi se consuma la fiecare trecere / checkpoint.

Taxele de drum nu se pot plăti cu card sau cash la trecerea prin punctele de control.

Exista 2 sisteme cu care puteţi verifica ce anume aveţi de plată pe baza numărului de înmatriculare.

Cel mai complet şi clar instrument este disponibil aici https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama//Sayfalar/Sorgulama.aspx şi oferă şi sisteme de plată cu card a sumelor datorate. Odată introdus numărul de înmatriculare va returna o listă cu toate sumele datorate pentru fiecare tip de infrastructură.

Lista tuturor taxelor de drum in Turcia pentru un numar de inmatriculare romanesc. Pagina tradusa cu Google Translate.

Cel de-al doilea portal ce poate fi utilizat este disponibil aici https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf. Pentru acest sistem va trebui să folosiţi toate opţiunile din meniu pentru a verifica dacă oricare are o înregistrare pentru numărul dvs. auto.

Sistem de verificare a taxelor datorate.

Există şi o serie de aplicaţii pentru verificare însă aproape toate sunt în limba Turca sau nu funcţionează pentru nerezidenţi.

Aplicaţia oferita de Directoratul Autostrazilor (traducere aproximativa) prin care puteţi verifica taxele prin primul sistem prezentat poate fi descărcată de aici pentru Apple şi de aici pentru Android.

După instalare puteţi ajunge la opţiunea de verificare prin accesarea meniului indicat mai jos.

Aplicatia mobila de verificare a taxelor de drum in Turcia.

Dacă plata se face în termen de 15 zile de la trecerea prin punctul de control si nu aveti credit suficient in cont (contul aferent numarului dvs HGS) nu se aplică penalităţi.

Problema celor 2 sisteme online este că nu sunt traduse şi în limba Engleză aşa că va trebui să folosiţi Google Translate pentru a traduce în Engleză sau Romana pagina web.

Plata taxelor cu cardul este cea mai facilă şi se confirmă instantaneu în toate sistemele. Se poate plăti şi la benzinării sau alte locaţii afiliate însă sunt extrem de puţine şi chiar şi benzinăriile unde apare opţiunea nu o au disponibilă în realitate. Mai mult, benzinăriile vor vrea să alimentaţi doar cu cash şi nu puteţi verifica cât datoraţi. Pur şi simplu operatorul va încărca suma pe care i-o daţi.

Majoritatea drumurilor sunt extrem de bine întreţinute. Autostrăzile sunt absolut impecabile şi deşi există o limită de viteză de 120 km/h veţi sesiza că mulţi participanţi conduc extrem de agresiv cu viteze de 180-200 km/h. Autostrăzile au 3 benzi pe sens ceea ce face traficul mult mai relaxant. Drumurile expres au 2 benzi pe sens şi sunt în general destul de bine întreţinute cu mici excepţii.

Drum regional intre Pamukkale si Denizli

Istanbul este atipic faţă de restul ţării în ceea ce priveşte şoferii. Are autostrăzi ce merg până în inima oraşului, sunt extrem de aglomerate mai ales seara şi se conduce extrem de agresiv. Veţi vedea că toţi şoferii schimbă benzi sau se baga unii în faţa altora fără semnal şi destul de brusc. Cu toate astea la îmbinarea a 2 benzi se încadrează destul de bine pe bandă (folosind regula fermoarului) şi se claxonează extrem de rar.

Traficul pe autostrazile Istanbulului arata frecvent asa.
Cum arata traficul pe Google Maps la o ora de varf.

Costurile carburantului in Turcia

Benzina – intre 7.2 si 7.9 Lire Turcesti pe litru (3.6 – 4 lei pe litru).

Motorina – intre 7 si 7.6 Lire Turcesti pe litru (3.5 – 3.8 lei pe litru).

GPL – intre 4.8 si 5 Lire Turcesti pe litru (2.4-2.5 lei pe litru).

Cazarea la hotel în Turcia

Majoritatea hotelurilor sunt foarte bine dotate, au toate facilităţile de care aveţi nevoie iar personalul este foarte serviabil şi atent. Nu toţi vorbesc bine Engleza iar aici va trebui să vă descurcaţi.

O parte vorbesc puţină Romană şi dacă aud de unde veniţi vor spune imediat Gică Hagi, Popescu, Lucescu şi “ce faci? Bine!” (da, tot ei vor spune că bine).

Opinia personală a autorului este ca opţiunile de cazare sunt mai bune pe Hotels.com decât pe Booking. Trebuie să căutaţi intens şi să vă asiguraţi că hotelul are toate facilităţile de care aveţi nevoie. În Istanbul parcarea este o problemă mai ales în centru, iar internetul este un alt serviciu care pare că nu este foarte calitativ. Am detaliat mai jos problemele cu internetul.

Am evitat cazări prin AirBNB însă aceasta e o opţiune personală. E posibil să găsiţi cazări confortabile şi prin acest serviciu.

Marea problemă cu Booking şi orice alt sistem de rezervări este că Guvernul Turc nu permite rezervarea prin aceste sisteme de pe teritoriul Turciei deoarece firmele nu plătesc taxe locale. Nu veţi găsi niciun hotel dacă veţi căuta de acolo. Este important să faceţi rezervările fie din ţară, fie să folosiţi un VPN pentru a putea vedea conţinutul.

Mâncarea în Turcia

Aici lucrurile sunt destul de clare pentru că avem o mulţime de restaurante cu specific Turcesc şi în România iar calitatea este una excepţională. Ce am sesizat în schimb este că majoritatea preparatelor din carne de miel, oaie şi vita sunt foarte ieftine în anumite locaţii care nu au caracter turistic (am mâncat 2 supe de linte, 3 feluri principale, 2 deserturi, 1 apă plată de 1,5 L şi 2 ceaiuri cu 75 de lire turceşti – cca 37 de lei – la un restaurant în Denizli). Preparatele de peşte în schimb sunt aproape la fel de scumpe ca în ţară.

Meniul unui restaurant din Denizli – preturile sunt in Lire Turcesti.

În zonele turistice toate preţurile sunt mari însă, nu mai mari decât pe litoralul românesc de exemplu.
Preparatele tradiţionale (Adana Kebab, Iskender Kebab, Kofte, Corba etc.) depind de la o zonă la alta ca şi condimentare, însă sunt foarte gustoase, iar în unele locuri de-a dreptul inedite.

Toate restaurantele oferă apa din partea casei, ceai sau cafea şi un desert sau fructe.

Serviciile de regulă se recompensează cu 10% ca şi la noi (nu de alta dar cuvântul bacşiş vine din limba turcă). Nu cere nimeni explicit şi semnele cu „service is not included” sunt rare, însă un bacşiş generos va aduce multe beneficii dacă revizitaţi locaţia.

Cafeaua în Turcia

Singura cafea bună este cea turcească. Cafeaua americană sau espresso nu au nimic în comun cu ce ştiţi despre cafea. Este arsă, are un postgust oribil şi nici măcar la hotelurile de 4 şi 5 stele nu veţi găsi acel espresso cu care v-aţi obişnuit în Italia. Cafeaua de la benzinărie este un fel de ceai obţinut din cafea şi doar denumirea are ceva în comun cu ce ştiţi voi.

Destinaţii de plajă în Turcia

Sunt foarte multe locuri de plajă în Turcia, o parte din ele chiar în Istanbul. O căutare simplă pe Google vă va indica toate locaţiile aflate în proximitatea oraşului.

Fiind în deplasare cu maşină am optat pentru Oludeniz care are o plajă spectaculoasă şi e o staţiune extrem de bine îngrijită. Pe lângă plaja propriu-zisă acolo puteţi opta pentru călătorii cu vaporul pe insulele din apropiere sau sărituri în tandem de paragliding.

Locaţia este extrem de populară pentru entuziaştii acestui sport. Muntele din spatele plajei oferă o platformă de sărituri de la 1700 de metri şi este o locaţie apreciată de foarte mulţi amatori de sporturi extreme. O săritură costa cu tot cu filmare cca 950 de lire şi include transportul la rampa cu maşina, accesul în zona de sărituri, saltul propriu-zis cu un instructor şi descărcarea filmelor şi pozelor pe stick sau telefon. Majoritatea nişte aparate de filmat profesionale (Nikon 360 şi GoPro), iar dacă optaţi pentru filmări veţi avea foarte multe înregistrări.

Paragliding in Oludeniz, Turcia

Antalya este una din cele mai cunoscute destinaţii de plajă. Deşi majoritatea tour-operatorilor de la noi vând bilete all-inclusive în Antalya, acestea nu sunt efectiv în acest oraş, ci la o distanţă mult mai mare de cca 70-80 de km de oraş.
Centrul Antalyei – cartierul istoric Kaleici – este foarte bine conservat, are o mulţime de hoteluri şi restaurante cu mâncare excepţională, iar atmosfera este foarte plăcută mai ales seara când se poate ieşi afară deoarece la prânz soarele face orice plimbare imposibilă (in Iulie temperaturile sunt intre 40 si 50 de grade). Există câteva plaje foarte mici în coasta oraşului, iar priveliştea este superbă deoarece oraşul e construit pe o stâncă.

Coasta Antalyei

Destinaţiile all-inclusive oferă cazări în Belek – staţiunea cea mai scumpă din zonă şi Side. Am optat pentru o plajă din Kemer – partea opusă de Belek – unde plaja era extrem de bine întreţinută iar serviciile excepţionale. 2 şezlonguri cu o umbrelă costă 50 de lei pe zi (25 de lei per şezlong), iar un foişor 150 de lei pe zi (mai puţin decât costul a 2 şezlonguri în Mamaia).

Plaja din Kemer

Pentru pasionatii sporturilor de apa optiunile sunt generoase: skijet, wakeboarding, scubadiving, parasailing si chiar flyboard.

Mâncarea pe plajă este la nivelul unui restaurant şi foarte accesibilă ca preţ (Adana Kebab costă 35 de lire pe plajă – cca 17 lei – iar o sticlă de 0.5L de apă 2 lire – 1 leu).

Costurile cu internetul şi telefonul în Turcia + informaţii utile despre cum funcţionează internetul acolo

Internetul este cenzurat în Turcia. Foarte multe servicii sunt indisponibile şi sunt blocate de Guvernul Turc, incluzând chiar şi unele servicii de tip VPN.

Nu veţi putea folosi AirBNB, Booking.com sau Hotels.com în Turcia (împreună cu cca. 20 de alte platforme de rezervări). Pentru a rezerva local va trebui să vă conectaţi prin VPN (CyberGhost este o opţiune funcţională) sau să faceţi rezervările pentru tot sejurul în avans din ţară.

Alte servicii blocate sunt Facebook, Twitter, Youtube şi Wikipedia. Aceste servicii au nevoie de o licenţă specială de operare, iar acest lucru le face susceptibile la cenzurări agresive şi suspendări ale accesului dacă regulile nu sunt respectate.

Turcia are costuri de Roaming foarte mari nefăcând parte din grupul ţărilor SEE (Spaţiul economic european).

Spaţiul SEE (Spațiul Economic European) cuprinde:

  • țările membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgăria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ungaria)
  • Norvegia
  • Islanda
  • Liechtenstein

Pentru a beneficia de internet pe telefon în Turcia este important să vă activaţi o opţiune de roaming specifică. Toţi operatorii au opţiuni de roaming pentru Turcia şi vă recomandăm să le studiaţi cu atenţie şi să le activaţi înainte să ieşiţi din ţară, altfel costurile pot deveni astronomice întrucât 1 MB de date costa cca 6 Euro.

Informaţii Roaming PrePay şi Abonament:

  • Orange https://www.orange.ro/roaming/turcia/
  • Vodafone https://www.vodafone.ro/roaming/
  • Digi https://www.digi.ro/servicii/telefonie-mobila/roaming
  • Telekom https://www.telekom.ro/roaming-cartela/

Este foarte util să verificaţi starea contului şi creditul de pe abonament sau cartela zilnic pentru a nu crea costuri suplimentare deoarece dacă opţiunea dvs pe abonament este consumată veţi trece pe costuri suplimentare în baza tarifelor standard.

Majoritatea restaurantelor şi hotelurilor au internet. Toţi cei de acolo se vor oferi să introducă ei parola de wi-fi (lucru nu neapărat igienic) iar calitatea conexiunii este de obicei destul de slabă.

Leave a Reply