Skip to main content

În ultimii ani au fost impuse o multitudine de restricții pentru obiectele pe care le putem lua cu noi în avion, atât în bagajul de mână cât și asupra noastă. Controalele de securitate s-au înăsprit considerabil iar cozile lungi de pasageri deprimați și desculți, așteptându-și rândul pentru a trece prin poarta de securitate au devenit o imagine obișnuită prin mai toate aeroporturile. Cu siguranță, aceasta este partea cea mai neplăcută a oricărei călătorii.

Cum să vă pregătiți pentru controlul de securitate?

Înainte de a pleca spre aeroport, verificați cu atenție că buzunarele hainelor și bagajele nu conțin vreun obiect interzis, uitat acolo dintr-o excursie mai veche (ar fi o idee foarte proastă să vă prezentați la controlul de securitate cu briceagul de la pescuit, uitat printr-un buzunar al rucsacului). În afara faptului că obiectul va fi confiscat pe loc, este posibil să fiți reținut pentru întrebări.

Bagajul de mână (troler, geantă, servietă, poșetă sau rucsac) trebuie depus pe banda pentru a fi scanat.

Toate celelalte posesiuni ale dvs. (inclusiv haina, portofelul, banii, documentele de călătorie) vor trebui depuse într-o tăviță de plastic pentru a fi scanate. În cazul în care călătoriți cu laptop-ul, acesta va trebui scos din bagajul de mână și pus într-o tăviță de plastic separată. Agenții de securitate vă pot cere să porniți laptopul sau orice alt aparat electronic, dacă doresc.

La solicitarea agenților de securitate, fiți pregătit să vă descălțați și să vă scoateți cureaua și eventual ceasul. Bijuteriile personale (inele, verighete, cercei) nu se scot de obicei.

Recomandarea Travelkit: fiți extrem de atent cu posesiunile dvs. în momentul controlului de securitate, uneori apar încurcături, pierderi sau chiar furturi, în ciuda faptului că zona este supravegheată intens cu camere video. Este un moment foarte sensibil întrucât vă despărțiți de posesiunile dvs. și nu le puteți urmări cu foarte mare atenție: ele devin invizibile atunci când trec prin scanner iar dvs. trebuie să fiți atent la agentul de securitate care vă poate adresa diverse întrebări sau solicitări. Recomandăm să așezați tăvița cu banii și documentele ultima pe bandă și să nu vă îndepărtați de ea decât atunci când o vedeți dispărând în scanner. Cel mai bine este să vă „faceți de lucru” cu așezarea obiectelor în taviță până în ultimul moment (vă puteți „aminti” să puneți și ceasul spre exemplu) astfel încât agentul de securitate să vă vadă „ocupat” și să nu vă grăbească să traversați poarta. După ce ați trecut prin poartă, inventariați rapid dar atent conținutul tăvițelor și semnalați prompt orice lipsă. Uneori, destul de rar, se poate întâmpla ca anumite obiecte să cadă din tăvița de plastic în interiorul scannerului. Alteori persoana din fața dvs. poate prelua din greseală (…sau nu) vreun obiect al dvs.

Atenție:

  • la controlul de securitate se vor confisca toate obiectele interzise în avion (listate mai jos) și…
  • se vor observa cu ușurință posibile mărfuri de contrabandă precum și sumele mai mari de bani dacă există prin bagaje. Informațiile despre acestea sunt transmise discret vameșilor, de obicei amplasați imediat după controlul pașapoartelor, care vă vor opri pentru o verificare detaliată.

Notă: recomandăm să nu transportați mai mult de 10 000 Euro în numerar, de persoană. Dacă  depășiți această sumă, trebuie să o declarați suma la vamă (altfel banii vă pot fi confiscați) și discuția se complică inutil…

Recomandarea Travelkit: dacă totuși ați uitat în bagaje un obiect interzis la bord și doriți să nu îl pierdeți defintiv, puteți ruga agentul de securitate să vă permită să încercați să depuneți obiectul respectiv la biroul de obiecte pierdute. Dacă sunt drăguți, cei de aici vi-l pot păstra câteva zile, până vă întoarceți. Dar depinde de bunăvoința lor și probabil va trebui să stați la coada pentru conotrolul de securitate încă o dată.

Ce puteți lua cu dvs. în avion?

Recomandăm să păstrați în bagajul de mână toate echipamentele electronice fragile precum: laptop, tabletă și altele, pentru a le avea aproape și a le proteja de posibile deteriorări în timpul manipulării bagajelor de către personalul aeroportului.

Lichidele trebuie transportate în recipiente de maxim 100ml, plasate într-o singură pungă transparentă resigilabilă de 1 Litru. Noțiunea de lichide include: apă, băuturi, supe, siropuri, creme, uleiuri, loțiuni, parfumuri, spray-uri, spume, geluri, paste (inclusiv pasta de dinți), mascara și orice alte obiecte cu consistență similară. Pentru transportul lichidelor la bordul avionului vă recomandăm o trusă de cosmetice pentru avion.

trusa cosmetice avion

Lichidele, spray-urile, gelurile etc. achiziționate din magazinele duty-free din aeroport sau din avion trebuie ambalate într-o pungă securizată și sigilată iar produsele împreună cu chitanța trebuie să rămână în interiorul pungii pe durata călătoriei.

Medicamentele și mâncarea pentru bebeluși sunt premise în bagajul de mână dar e posibil ca pentru anumite medicamente să trebuiască să prezentați rețeta de la medic.

Este absolut interzis să transportați în bagajul de mână / cabină:

  • Arme cu aer comprimat sau CO2 (ex: pistol cu bile de cauciuc etc.), arme de foc şi alte echipamente capabile sau aparent capabile sa lanseze proiectile si să cauzeze rănirea persoanelor, incluzând aici: arme de foc de orice fel, arme de jucărie inclusiv replici care ar putea trece drept reale, orice componente de arme cu excepția lunetelor, arme cu CO2 sau cu aer comprimat, pistoale de semnalizare sau de start, pentru competiții sportive, arcuri, arbalete sau săgeți, harpoane sau arme subacvatice, praștii sau catapulte de orice fel.
  • Echipamente menite să paralizeze sau să imobilizeze, incluzând: electroșocuri, spray-uri cu gaz paralizant, iritant sau bile cu piper sau spray-uri impotriva animalelor.
  • Orice obiecte cu vârf ascuțit sau cu muchii ascuțite, capabile să fie folosite pentru rănirea unei persoane, incluzând cuțite, briceag, pumnale, topoare, toporiști, spărgătoare de gheață, lame de ras, cuttere, foarfeci, echipamente de arte marțiale cu vârf ascuțit sau cu muchie ascuțită, săbii sau spade de orice fel.
  • Echipamente și unelte de lucru incluzând: răngi, mașini de găurit și spirale, inclusiv mașini de găurit cu baterie, unelte care pot fi folosite ca arme inclusiv șurubelnițe sau dalte, ferastraie și mașini de tăiat inclusiv cele portabile, torțe și lămpi cu gaz, pistoale și dispozitive de împușcat cuie și agrafe
  • Instrumente și obiecte contondente precum bâte de baseball, bastoane și bețe de autoapărare, echipamente de arte marțiale
  • Substanțe și echipamente explozive și incendiare precum: muniție, capse explosive, detonatoare și fitile, mine, grenade și alte echipamente militare explozive, artificii și alte echipamente pirotehnice, fumigene, dinamită, praf de pușcă și explozivi plastici.

Recomandarea Travelkit: de cele mai multe ori, reglementările stricte care se aplică bagajului de mână (cabină) nu se aplică și bagajului de cală. Așadar, uneori veți putea lua în bagajul de cală (cel pe care îl înmânați liniei aeriene pentru a fi transportat în cala avionului) obiecte nepermise în bagajul de mână, spre exemplu lichide, cosmetice în recipiente mari etc.

Vă recomandăm să verificați site-urile oficiale ale liniilor aeriene cu care zburați precum și cel al aeroportului de plecare, referitor la bagaje și regulile de securitate. Având în vedere numărul foarte mare al aeroporturilor și al companiilor aeriene precum și frecvența crescută a schimbărilor ce survin în regulamente, nu ne putem asuma nici o răspundere pentru eventualele neconcordanțe apărute.

Abonați-vă la newsletterul Travelkit pentru a fi la curent cu toate noutățile din domeniu. În plus, veți putea descărca gratuit „Ghidul Zborurilor Low-Cost – Ediția 2018” care conține informațiile esențiale despre zborurile low-cost: limitări bagaje, taxe suplimentare, reglementări de securitate și vamale.

Leave a Reply