Skip to main content

Cum ajungem în Statele Unite?

Evident cu avionul: din România veți face cel puțin o escală în Europa (Paris, Londra, Amsterdam sunt cele mai frecvente). Rezervați “shuttle” pt. transfer la sosirea în SUA, mașină de închiriat ori taxi.

Formalități și vize

Aveți nevoie de viza pentru a călători în USA, deci ocupați-vă să o obțineți din timp.

Atenție maxima la cum vă comportați în aeroport și în general la orice interacțiune cu autoritățile: în SUA sunt multe reguli și se aplică strict, așa că vă sfătuim să  fiți foarte înțelegători, ascultători și să colaborați cu autoritățile oridecâte ori vi se cere acest lucru. Ca regulă, este o idee proastă să protestați sau să vă arătați iritat de solicitările autorităților. La intrare in SUA vi se vor adresa câteva întrebări de rutină, fiți politicos și binevoitor. Evitați să vorbiți la telefonul mobil până treceți de immigration (poliția de frontieră) și customs (vamă) – în unele aeroporturi (posibil în toate) este interzis iar agenții de pază reacționează prompt dacă încălcați această regulă.

Cum călătoriți prin USA ?

Avionul este mijlocul de transport preferat al americanilor pe distanțe lungi. Atunci când doriți să vizitați mai multe destinații în USA, este foarte avantajos să cumpărați un singur bilet cu mai multe opriri (ex. București – New York – Los Angeles – Las Vegas – Miami – București). Pe cursele interne, bagajele de cală se plătesc: primul bagaj costă 25$, al doilea 50$ iar al treilea 75$. În cabină vă este permis un singur bagaj de mana, fie el geantă sau rucsac de laptop, poșetă sau troler de cabină.

De asemenea, mâncarea este contra cost pe durata zborului. Este posibil să primiți gratuit o sticluță de apă și câteva alune. Atunci când vă îmbarcați pe un aeroport din SUA e posibil să fiți “scanat” într-un aparat cu raze X (care vă poate da o durere de cap groaznică pt. căteva ore – dar nu aveți de ales). Atenție la bagaje: în USA nu puteți incuia bagajele decât dacă folosiți un lacat aprobat TSA (este un lacăt care poate fi descuiat de către agenții TSA care sunt responsabili cu verificarea bagajelor pentru securitatea zborurilor); în caz că vor să vă controleze bagajul și dvs. folosiți un lacăt pe care nu-l pot descuia, nu vor ezita să vă avarieze bagajul pentru a-l controla.

Mașina închiriată (Rent-a-car): alegeți o companie mare, națională (Avis, Hertz, National, Dollar, Enterprise sunt ok). Rezervările de mașini de închiriat nu obligă clientul la nimic. Dacă vă răzgândiți, nu e problemă, doar faceți-le o favoare și anunțați-i. Faceți neapărat rezervare online ca să obțineți un cost decent. Dacă mergeți direct la biroul agenției vă tratează ca și client “walk-in” iar prețurile sunt mult mai mari. La închiriere vi se comunică costul total, inclusiv foarte multe asigurări care sunt opționale (echivalente RCA, Casco, asigurare pierdere chei, asigurare persoane etc). Recomandăm să optați numai pt. RCA și Casco. Nu se percepe nici o garanție pentru mașină.

Doar se blochează pe card suma de plată. Plata efectivă se face la returnarea mașinii, fie cu card fie în numerar. Veți găsi numai mașini cu transmisie automată, se conduc ușor, eventual faceți un tur în jurul parcului de mașini ca să vă acomodați dacă nu ați mai condus așa ceva.La preluare, inspectați mașina și asigurați-vă că nu este lovită (mai ales dacă nu ați cumpărat asigurările) și că are rezervorul plin. Puteți alege între a o aduce înapoi cu rezervorul plin (orice lipsă va fi taxată la cca. 6 $ / galon) sau a plăti un rezervor plin firmei rent-a-car la cca. 3,75$ /galon. De obicei, cea mai economică variantă este să faceți dvs. plinul. Până la un galon lipsă nu contează (doar asigurați-vă că acul indică plin sau pe aproape) deci nu trebuie să faceți plinul în fața aeroportului.

La benzinărie totul este pre-paid: dacă faceți plinul, mergeți înăuntru și anunțați vânzătoarea, ea va porni pompa dar va trebui să-i lăsați ceva garanție iar obiceiurile diferă: undeva acceptau permisul de conducere (chiar cel românesc) dar în alt loc au vrut doar numerar (și ți se oprește pompa exact la suma pe care ai lasat-o) sau cardul de credit, pe care eu prefer să nu îl dau din mână niciodată. Benzina costă 4$ /galonul deci e mult mai ieftină decât în România. Atenție, distanțele sunt exprimate în mile (1,61km) iar benzina se măsoară în galoane (3,78 litri). Amenda pentru exces de viteză este în jur de 250 $. Majoritatea hotelurilor vă taxează separat 10-15 $ pe locul de parcare pe noapte.

Trenul este ușor de folosit, la fel ca în Romania: cumpărați bilet din gară și vă duce la destinație. Amtrak este compania națională care operează în principal rute pe distanțe lungi dar există și multe companii regionale care acoperă foarte bine rutele mai apropiate. Întrebați la informații, oamenii sunt foarte binevoitori.

Shuttle-ul este un microbuz care vă preia de la aeroport și vă conduce la hotel pentru un tarif fix pe persoană sau pe cursă. Încercați să rezervați înainte (google “shuttle” + destinatia) dar puteți găsi unul și direct la aeroport, întrebați la informații. Sunt disponibile și pentru retur (hotel – aeroport), stabiliți cu șoferul data și ora sau cereți hotelului să vă facă o rezervare.

Cazarea

Variantele de cazare sunt foarte variate, de la hoteluri de lux unde o camera costă peste 1000$ / noapte până la moteluri și hosteluri foarte ieftine și chiar dubioase. Căutați cu atenție pe site-urile americane de booking: Expedia.com, Orbitz.com, Booking.com, Hotels.com și comparați cu Tripadvisor.com

Electricitatea

Atenție, Statele Unite folosesc un alt tip de prize decât Europa și veți avea nevoie de un adaptor de priza USA . În plus, curentul electric din USA are alt voltaj (110V) decât în Europa (220V) și trebuie să verificați cu atenție orice aparat înainte să-l introduceți în priză. Majoritatea aparatelor electronice moderne (incărcător laptop, telefon mobil, tabletă, cameră foto) funcționează ok la orice tensiune între 100-240V și nu vor ridica probleme în călătorie dar multe aparate electrice (uscător păr, ondulator păr, fierbător) nu vor funcționa la 110V și este posibil să le stricați dacă le introduceți în priză. Pentru a folosi astfel de aparate, va trebui să procurați un transformator de 110V.

Regula este că trebuie să verificați tensiunea de alimentare pt. orice introduceți în priză – este inscripționată fie pe încărcător / alimentator fie chiar pe aparat, în zona pe unde intră cablul.

Fusul Orar – explicarea diferentelor

Statele Unite se întind pe mai multe fusuri orare: coasta de Est (New York, Boston, Washington, Miami) este la 7h după România / coasta de Vest (Seattle, Los Angeles, San Francisco, San Diego) este la 10h după România / arhipelagul Hawaii este la 12h după România.

Mâncarea

Mâncarea este problematică în USA, în special pentru cei care nu agreează fast-food-ul și prăjeala. Hard Rock Café și Wolfgang Puck sunt două lanțuri de restaurante care servesc și mâncare mai sănătoasă (salate, supe, pizze mai simple). Bineînteles, există peste tot restaurante locale specializate pe toate gusturile, așa că e important să vă faceți propriul research înainte de plecare.

Ca regulă, pizza americană (ex. Sbarro) nu are nici o legătură cu cea italiana sau cea servită în România și tinde să fie foarte grasă și greu de digerat. Mâncarea chinezească este disponibilă mai peste tot. În California și în Honolulu, comunitatea japoneză este foarte numeroasă și veți găsi multe restaurante sushi bune. Zonele turistice sunt pline de „tourist traps” (capcane pentru turiști – restaurante proaste si / sau scumpe). Puteți să le evitați fie dacă citiți recomandări pe Tripadvisor sau dacă cereți sfatul unui localnic.

Consumul de băuturi alcoolice

Atenție, pentru orice băutură alcoolică trebuie să prezentați un act de identitate care să dovedească că aveți peste 21 de ani. Indiferent că sunteți student sau pensionar, așa e legea și nu se discută. Deci când aveți chef de o bere sau două… luați degrabă pașaportul sau permisul de conducere la voi 🙂

Prețuri și Taxe

Shopping-ul este o destinație în sine în SUA și veți găsi multe chilipiruri. Atenție însă, preturile afișate nu includ taxe și acestea vor fi adunate pe chitanța finală. În Hawaii spre exemplu, taxa este de 4%, deci adunați întotdeauna taxa la prețurile afișate: un iaurt de 2,99$ (preț afișat) va costa la casă 3,11$. Nu are rost să protestați, la ei se face așa din totdeauna, probabil veți reuși doar să îi contrariați 🙂

“Atenții” pt. servicii de calitate

În SUA se obișnuiește să se lase bacșiș (numit “tip” sau “gratuity”) tuturor lucrătorilor din servicii și turism. Ei sunt plătiți cu salariul minim pe economie, iar ca să facă bani își vor da silință să vă facă să vă simțiți foarte bine.

Așadar, nu ezitați să lăsați un “tip” generos dacă v-ați simțit bine. La restaurant se lasă între 10% și 20% din valoarea notei de plată (verificați dacă a fost deja inclus sau nu – obiceiul este să nu îl includă), la diving cam 5$ pe tanc (deci 10$ dacă ai făcut 2 dive-uri în aceeași zi), la fel 5$ de persoană dacă beneficiați de serviciile unui ghid bun.

Leave a Reply