Skip to main content

Wizz Air este în prezent o variantă foarte bună pentru a călători ieftin în Europa și mai nou în Asia (ex: Tel Aviv și Dubai). Și acest lucru este demonstrat, mai presus de toate de numărul foarte mare de pasageri care aleg să zboare cu ei. Din informațiile noastre, Wizz Air deține peste 60% din piața de low cost din România.

Trebuie subliniat de la început că un zbor low-cost este un serviciu fundamental diferit de un zbor normal la clasa economică: prețul său este mult redus și aceasta fiindcă nu include multe elemente care sunt gratuite la un zbor normal. Astfel de elemente devin opționale și sunt disponibile numai celor care achită un cost suplimentar. Printre acestea se află: bagajul de cală și uneori bagajul de mână, checkin-ul la ghișeu și boarding pass-ul, rezervarea locului din avion, mâncarea și băutura din timpul zborului etc.

Am citit de-a lungul timpului numeroase opinii ale celor care au zburat cu Wizz Air: multe sunt foarte negative, încărcate de frustrare dar există și opinii pozitive, venite de la călători mai experimentați, care au devenit “cunoscători” ai liniilor aeriene low-cost și Wizz Air în special. Ne-am propus să vă prezentăm în acest articol câteva “secrete” cunoscute călătorilor mai experimentați, care să vă ajute să aveți o călătorie plăcută cu Wizz Air.

Dar să nu ne mai lungim, iată cele 8 secrete pentru un zbor plăcut cu Wizz Air:

1. Setează-ți așteptări realiste: Zboară – Ajungi la destinație – Și Atât.

Ai ales să zbori cu Wizz pentru că este o linie aeriană ieftină și nu pentru că ar fi renumiți pentru confort și lux de 5 stele. Dacă îți dorești confort și lux, trebuia probabil să zbori cu una dintre liniile aeriene obișnuite (nu low-cost) și eventual la Business Class, unde prețul poate ajunge și la sume de peste 3000 Euro pentru orice zbor scurt în Europa. Pentru majoritatea călătorilor însă, un astfel de preț este prea mare pentru serviciile oferite și mai mereu este mai convenabil să zbori ieftin cu o linie aeriană low-cost.

Ai ales să zbori cu Wizz pentru că este o linie aeriană ieftină și nu pentru că ar fi renumiți pentru confort și lux de 5 stele. Dacă îți dorești confort și lux, trebuia probabil să zbori cu una dintre liniile aeriene obișnuite (nu low-cost) și eventual la Business Class, unde prețul poate ajunge și la sume de peste 3000 Euro pentru orice zbor scurt în Europa. Pentru majoritatea călătorilor însă, un astfel de preț este prea mare pentru serviciile oferite și mai mereu este mai convenabil să zbori ieftin cu o linie aeriană low-cost.

Așadar, te sfătuim să te aștepți de la Wizz Air la un serviciu de transport simplu și fără pretenții, cu un minimum de servicii incluse în preț. Vei găsi însă multe servicii opționale, adică ne-incluse în tariful de bază și care necesită plată suplimentară. Găsești aici lista cu toate serviciile și tarifele Wizz Air. Ca principiu, recomandăm să-ți achiziționezi serviciile suplimentare pe care le dorești (locuri cu spațiu mai mult pt. picioare / bagaje suplimentare etc.) odată cu biletul, fiindcă altfel tind să fie mai scumpe. Evident cele mai mari prețuri sunt cele percepute la ghișeul de checkin, în ziua zborului.

2. Fă Check-in online și tipărește-ți documentul de zbor (boarding pass) din timp.

Poți face asta cu 30 de zile înainte de data zborului, și până la 3 ore înainte de zbor. Altfel, este posibil să faci check-in la aeroport dar acesta va fi contra cost iar taxa este destul de mare (30 Euro pe pers. la ghișeu sau 10 Euro pe pers. dacă se face online).

3. Atenție la dimensiunile bagajului de mână:

Wizz Air permite un singur bagaj de mana gratuit, cu dimensiuni semnificativ reduse față de toate celelalte linii aeriene: 40x30x20 cm. Dacă dorești să aduci la bord un bagaj mai mare vei plăti o taxă pt. “bagaj mare de mână”, între 10-35 Euro. Logica pentru această regulă, după cum este explicat pe site-ul celor de la Wizz Air, este că toate bagajele gratuite trebuie să încapă în spațiul mic de sub scaunul din față în timp ce spațiul de depozitare de deasupra e destinat să fie folosit de clienții care plătesc taxa de bagaj mare de mână.

Îți recomandăm fie să-ți cumperi un bagaj de mana pt. Wizz Air care să se încadreze în dimensiunile 40x30x20cm. Aceasta poate fi o geantă de voiaj sau un rucsac 40x30x20 cm. Dacă vrei să folosești un bagaj mai mare (contra-cost), atunci plătește taxa de “bagaj mare de mână” la cumpărarea biletului, pentru că atunci este mai ieftină.

Cea mai proastă idee este să te prezinți la îmbarcare cu un bagaj mai mare decât dimensiunile bagajului acceptat gratuit fără să fi plătit taxa. Aici se fac verificări prin sondaj și este posibil să fi invitat să introduci bagajul de mână în cadrul de verificare pt. bagaje Wizz Air. Dacă nu încape perfect (chiar dacă depășește cadrul cu câțiva milimetri) vei fi taxat prompt cu 35 Euro (cca. 163 lei) iar dacă refuzi să plătești, bagajul tău sau chiar tu nu veți fi primit la bordul avionului. Această verificare se face prin sondaj și nu la fiecare îmbarcare, dar atunci când se face este întotdeauna motiv de ceartă uneori adevărat scandal între pasagerii prinși cu bagaje mai mari și angajații Wizz Air care încearcă să-și facă datoria. Fii intelligent și nu te lăsa prins în această “capcană” care îți poate strica ziua sau chiar vacanța. Pleci în vacanță ca să te distrezi, să te simți bine și nu merită să te enervezi.

Referitor la bagajele gratuite, atragem atenția că unele magazine online își prezintă produsele incorect citând în titlul produsului dimensiunile interioare, care nu au nici o importanță. Dimensiunile exterioare sunt cele care contează cu adevărat, așa că verifică atent care sunt acestea. Altfel ai toate șansele să afli la îmbarcare că “troler-ul de 40cm” pe care l-ai cumpărat depășește 45cm ca dimensiuni exterioare  – ceea ce îl face inacceptabil ca bagaj de mână gratuit la Wizz Air.

4. Spațiul pentru picioare este redus la Wizz Air

Poate fi un inconvenient serios dacă ești înalt sau mai solid iar zborul este unul mai lung, de peste 2 ore. Dar există soluții:

  • cea mai sigură variantă este să cumperi un “loc premium” care are mai mult spațiu la picioare; aceste locuri sunt situate pe rândul din dreptul ieșirilor de urgență și pentru a putea sta aici trebuie să ai minim 18 ani, să fii în formă fizică bună și să vorbești cât de cât limba engleză (pentru a-i putea ajuta pe ceilalți pasageri în cazul unei evacuări)
  • poți încerca să-i ceri stewardesei să te lase să stai pe rândul ieșirilor de urgență (fără să plătești), dacă există locuri libere și îndeplinești condițiile de mai sus – șansele de success sunt mai mari atunci când zborul pleacă dintr-o țară unde nu prea se cunoaște lima engleză, fiindcă este mai greu să găsească un vorbitor de engleză pentru a ocupa aceste locuri
  • încearcă să ocupi un loc la culoar, care îți permite să-ți întinzi picioarele puțin mai mult decât celelalte locuri

5. Adu-ți propria mâncare și băutură pt. durata zborului.

Mâncarea și băutura de la bordul liniilor aeriene low-cost tind să fie foarte scumpe și uneori nu prea gustoase.

Recomandăm să îți aduci propria mâncare pe care intenționezi să o consumi pe durata zborului, singura condiție fiind să încapă în bagajul de mână (sau în buzunarele hainelor tale). Cu băutura este puțin mai complicat pentru că nu ai voie să treci prin controlul de securitate cu mai mult de 100ml de lichide asupra ta. Dar poți cumpăra băuturi în zona comercială a aeroportului, după controlul de securitate iar prețurile sunt mult mai joase decât cele de la bordul avionului.

6. Pregătește-te cu bani mărunți (monede) dacă faci cumpărături la bordul avionului.

Este bine să ai bani mărunți pregătiți în eventualitatea în care dorești să cumperi o băutură sau ceva din magazinul Duty Free al Wizz Air. Dacă nu ești printre primii clienți, este foarte probabil ca stewardesele să rămână fără bani mărunți și să nu-ți primești restul. Ca regulă, poți face cumpărături la bord în Euro și în moneda țării din care se pleacă.

7. Evită serviciul telefonic pentru clienți.

Deși compania Wizz Air face în general o treabă bună la transportul pasagerilor, vă recomandăm din inimă să evitați centrul lor telefonic cu orice preț. Cel mai adesea, problema dvs. nu e rezolvată iar angajații sunt nepoliticoși, în condițiile în care apelul telefonic este foarte scump, fiind taxat cu 0,62 Euro / minut (în România) – verificați costul exact aici.

8. Dacă zbori frecvent, economisește cu Wizz Discount Club!

Membrii acestui club (taxa anuală 29,99 Euro) primesc automat câte 10 Euro reducere la orice bilet de avion (în valoare de peste 12,50 Euro) pe care îl cumpără atât pentru ei înșiși cât și pentru însoțitorii lor. În acest fel poți economisi sume considerabile și practic se merită să plătești taxa de membru oricând cumperi mai mult de 3 bilete de avion pt. tine / însoțitori pe an. Poți plăti taxa pentru a deveni membru pe site-ul official Wizz Air.

Leave a Reply